Blogs

Scholen bouwen tijdens de workshop “LEAN in het roosterproces”

Geschreven op 10 april 2018

Op woensdag 28 maart 2018 heeft Senz Interim de workshop “LEAN in het roosterproces” verzorgd. Van verschillende onderwijsinstellingen, uit zowel het middelbaar- als het hoger onderwijs, waren er medewerkers van roosterafdelingen aanwezig.

De “LEAN-werkwijze” zien wij nog weinig terug in het onderwijslogistieke proces. Dit terwijl onderwijslogistiek zich kenmerkt als een keten aan processen welke je graag zo efficiënt mogelijk inricht. Met name in het plan- en roosterproces is er al snel sprake van verspillingen, denk bijvoorbeeld aan te late of verkeerde aanlevering van lesgegevens of het wachten op feedback op conceptroosters. De basisprincipes van LEAN zijn eenvoudig te begrijpen, iedereen kan er direct mee aan de slag.

De workshop bestaat afwisselend uit theorie en opdrachten om het geleerde direct in praktijk te brengen. Na een korte uitleg kregen de deelnemers dan ook meteen de eerste opdracht en gingen ze aan de slag. Al snel werd duidelijk dat het denken in ketens en dat de communicatie met je ketenpartners belangrijk zijn voor het uitvoeren van alle opdrachten. Er werd uitgebreid gesproken over de basisbeginselen van LEAN en wanneer LEAN wel en niet toepasbaar is. Bij ieder onderdeel werd er een link gelegd naar de onderwijslogistiek waardoor de toepasbaarheid op de eigen plan- en roosterprocessen duidelijk werd.

“Ik vond deze workshop een eyeopener die direct input geeft om het in de praktijk toe te passen; veel geleerd door de afwisseling van theorie en praktische oefeningen. Ook de intervisie met andere collega’s was waardevol en leuk”

Aan het einde van de workshop hadden alle deelnemers een beeld van de basisbeginselen van LEAN en hoe zij die zouden kunnen inzetten om te kijken naar de processen in hun eigen onderwijsinstelling.

“Tijdens de workshop “LEAN in het roosterproces“ van Senz Interim worden deelnemers uitgedaagd om op een actieve manier te ervaren hoe processen verbeterd kunnen worden en hoe de theorie rondom LEAN behulpzaam kan zijn voor de eigen praktijk. Doordat de workshop toegespitst was op onderwijslogistiek kwam er een goede discussie op gang en was het een leerzame ervaring voor mij als roostermaker.”

 

Deze workshop staat eind mei wederom gepland. Daarnaast zijn wij druk bezig met de voorbereidingen voor de volgende workshops. Benieuwd welke dat zijn? Kijk dan op onze website of schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Geïnteresseerd geraakt na deze blog? De workshop kunnen wij op verzoek ook op locatie bij onderwijsinstellingen verzorgen om bijvoorbeeld bewustwording te creëren op roosterafdelingen of in teams van roostermakers en proces- of inzetcoördinatoren.

Onze opdrachtgevers

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderwijslogistiek? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief