Blogs

Terugblik workshop “Optimale Lokaalbenutting”

Geschreven op 16 maart 2018

Op woensdag 14 maart 2018 heeft Senz Interim de workshop “Optimale Lokaalbenutting” georganiseerd. Van 7 verschillende onderwijsinstellingen, uit zowel het middelbaar- als het hoger onderwijs, waren er medewerkers van rooster- en huisvesting afdelingen aanwezig.

De doelstelling van de workshop was om kennis te delen en van elkaar te leren. Tijdens de workshop werden onderwerpen besproken zoals:
* Wat is nou eigenlijk optimale lokaalbenutting?

* Waarom nadenken over de lokaalbenutting?

* Welke invloed heb je hier als roostermaker op?

* Wat is het belang van een goede afstemming tussen een afdeling roostering en huisvesting?

Over en weer werden veel vragen gesteld en ontstonden er interessante discussies, een teken dat het onderwerp leeft en veel onderwijsinstellingen hiermee worstelen. Al snel werd duidelijk dat er geen eenduidige definitie voor optimale lokaalbenutting bestaat en dat dit erg afhankelijk is van het type onderwijs. De deelnemers waren het met elkaar eens dat het van belang is om met elkaar randvoorwaarden en uitgangspunten vast te stellen. Dit in nauwe samenwerking met onder andere de afdeling huisvesting. “De roostermaker zou veel eerder in het proces betrokken moeten zijn” is enkele malen genoemd en kenmerkt dan ook de veranderende rol van roostermaker. Tijdens de workshop is gebleken dat je als roostermaker met eenvoudige bezettingsoverzichten invloed kunt hebben op huisvesting. Hierbij dient wel benadrukt te worden om goed na te denken welke overzichten je deelt en met welke boodschap. Want een lokaalbezetting van 80% zegt niks over de benutte capaciteit of de geschiktheid van zalen. De stellingen “Het is niet erg indien er een groep van 10 studenten in een lokaal met een capaciteit van 40 zit” en “Het plaatsen van alle lessen is belangrijker dan de juiste les in het juiste lokaal” gaven dan ook genoeg aanleiding voor discussie. Door de aanwezigheid van de afdeling huisvesting, werd aan beide kanten meer bewustwording gecreëerd. Een van de conclusies was dat beide afdelingen veel eerder met elkaar in gesprek moeten tijdens het plan- en roosterproces. Kortom; een zeer geslaagde workshop!

De workshop zal later dit jaar opnieuw aangeboden worden. Daarnaast zijn wij alweer druk bezig met de voorbereidingen voor de volgende workshops. Benieuwd welke dat zijn? Kijk dan op onze website of schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Geïnteresseerd geraakt na deze blog? De workshop kunnen wij op verzoek ook intern verzorgen voor rooster- en huisvesting afdelingen om bewustwording te creëren.

Onze opdrachtgevers

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderwijslogistiek? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief