Interim Management

Interim Management

Onderwijslogistiek; een begrip van slechts enkele letters, maar waar ontzettend veel onder valt. Het omvat immers de gehele Student Life Cycle, van oriëntatie tot alumni. Een wereld die continu in beweging is, zowel op het gebied van medewerkers, systemen als processen. Denk bijvoorbeeld aan de steeds geavanceerdere systemen voor het maken van een rooster of het realtime monitoren van de bezetting van een gebouw. Daarnaast is de flexibilisering van het onderwijs een uitdaging voor zowel de processen als de systemen en uiteindelijk de medewerkers.

Functioneel beheer

Functioneel beheer

Functioneel Beheer is de schakel tussen de gebruikers van een informatiesysteem en de ICT-afdeling en zorgt ervoor dat applicaties optimaal aansluiten bij de behoeften van de organisatie. Denk aan het ondersteunen van gebruikers, beheren van instellingen, testen van nieuwe functies en het vertalen van gebruikerswensen naar concrete verbeteringen.

Onderwijslogistiek adviseur

Onderwijslogistiek adviseur

Een onderwijslogistiek adviseur zorgt voor een efficiënt en goed georganiseerd onderwijsproces. Denk aan het afstemmen van roosters, examenplanning, inschrijvingen en studieroutes. Wij adviseren over hoe onderwijslogistiek beter kan aansluiten op onderwijsbeleid en de behoeften van studenten, docenten en onderwijsinstellingen.

BI Consultant

BI Consultant

Een BI (Business Intelligence) Consultant helpt organisaties om datagedreven te werken. Wij vertalen data naar heldere inzichten via dashboards en rapportages, zodat strategische en operationele beslissingen beter onderbouwd kunnen worden. Met de juiste data op het juiste moment maken we processen slimmer en efficiënter.

Programmamanager onderwijslogistiek

Programmamanager onderwijslogistiek

De programmamanager onderwijslogistiek stuurt complexe veranderingen aan binnen het onderwijslogistieke domein. Denk aan de verbetering van roostering, inschrijving, examinering en studieplanning. Wij zorgen voor samenhang tussen processen, systemen en mensen, altijd met het doel om het onderwijs efficiënter, flexibeler en studentgerichter te maken.

Teamleider tentamen- of roosterbureau

Teamleider tentamen- of roosterbureau

De teamleider van het tentamen- of roosterbureau geeft leiding aan het team dat verantwoordelijk is voor een soepele en efficiënte planning van roosters en tentamens. Wij zorgen voor duidelijke processen, heldere communicatie en een goede afstemming met onderwijs, studenten en andere afdelingen, zodat het onderwijs vlekkeloos kan verlopen.

Informatie- of IT manager

Informatie- of IT manager

De informatie- of IT-manager is verantwoordelijk voor de strategische inzet van IT binnen de organisatie. Wij zorgen dat systemen, data en technologie optimaal bijdragen aan de organisatiedoelen. Van digitale innovatie tot betrouwbare IT-voorzieningen, wij verbinden techniek met de praktijk.

Projectleider

Projectleider

Een projectleider in het onderwijs begeleidt verandertrajecten van idee tot uitvoering. Denk aan de invoering van nieuwe onderwijssystemen, het verbeteren van logistieke processen of het vernieuwen van curricula. Wij zorgen voor structuur, afstemming en voortgang.

Praktijkvoorbeeld

Een Senz Interim consultant ondersteunde een onderwijsinstelling bij het optimaliseren van hun roosterproces. De instelling kampte met inefficiënte planningen, last-minute wijzigingen en een gebrek aan overzicht.

Onze consultant startte met een grondige analyse van het bestaande proces, waarbij stroomschema’s werden gebruikt om knelpunten en inefficiënties in kaart te brengen. Door in gesprek te gaan met alle betrokkenen – van roostermakers en docenten tot studenten en management – werden zowel technische als organisatorische verbeterkansen geïdentificeerd.

Op basis van deze inzichten werd een nieuw, gestroomlijnd roosterproces ontworpen. Dit resulteerde in:

  • Een efficiënter systeem dat minder handmatige aanpassingen vereiste.
  • Betere afstemming tussen lessen, docenten en beschikbare lokalen.
  • Minder last-minute wijzigingen, wat de werkdruk bij zowel roostermakers als docenten verlaagde.
  • Een hogere tevredenheid onder studenten dankzij een voorspelbaarder en beter gebalanceerd rooster.

Door niet alleen het proces te verbeteren, maar ook medewerkers te trainen en te begeleiden in de nieuwe werkwijze, werd de verandering succesvol geïmplementeerd en duurzaam geborgd binnen de organisatie.

Onze opdrachtgevers