Collega aan het woord: Dineke van der Neut – Liemers College

Terug naar blogs

Collega aan het woord: Dineke van der Neut – Liemers College

Geschreven op 8 november 2023

Als formatieplanner vervul je een essentiële functie als schakel tussen het schoolbestuur en het onderwijzend personeel met betrekking tot personeelsbezetting. Gedurende de afgelopen zes maanden heb ik de rol van formatieplanner mogen vervullen bij het Liemers College. Tijdens deze opdracht was het mijn verantwoordelijkheid, samen met een collega, om alle facetten van personeelsbezetting te coördineren. Concreet betekende dit dat we in samenspraak met de schoolleiding de personeelsplanning opstelden op basis van de begroting en de verwachte leerlingenaantallen. Deze personeelsplanning diende als basis voor het verdelen van de lessen en toewijzen van docenten aan verschillende klassen.

Het proces van lesroosters maken gebeurde in goede samenwerking met zowel het onderwijzend personeel als de schoolleiding. Als formatieplanner fungeerde ik als de schakel tussen deze twee groepen, waarbij ik erop toezag dat de personeelsbezetting binnen de vastgestelde formatieruimte bleef. Daarnaast had ik de verantwoordelijkheid om het proces van leerling prognoses te bewaken, zodat de teamleiders tijdig de voorspellingen inzichtelijk hadden en keuzes voor vakkenpakketten aan konden leveren. Deze gegevens zijn cruciaal voor het bepalen van de klassenindeling.

Gedurende het huidige schooljaar lag mijn voornaamste taak als formatieplanner bij het zorgvuldig beheren van alle aspecten van docentenuren, waaronder verlofuren, ziekteverzuim en vervanging. Ik rapporteerde aan de schoolleiding over docenten die te veel of te weinig uren hadden op hun roosters, zodat zij indien nodig konden bijsturen.

Kortom, de rol van formatieplanner is zeer divers en omvat essentiële verantwoordelijkheden als de verbindende schakel tussen de schoolleiding en het onderwijzend personeel. Als formatieplanner speel je een adviserende en informatieve rol, waarbij je streeft naar het faciliteren van iedereen om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Bij het Liemers College hebben we opgemerkt dat deze rol in de loop der tijd is veranderd, waarbij de schoolleiding en teamleiders steeds actiever betrokken raakten bij beslissingen omtrent de personeelsbezetting, terwijl de formatieplanner meer een adviesrol op zich nam.

Meer weten?

Wil je meer informatie over het onderwijsmodel, vul dan onderstaand formulier in.

Onze opdrachtgevers

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderwijslogistiek? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de Senz Interim nieuwsbrief.

Please wait...

Hartelijk dank voor het aanmelden op de nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Er is een bevestigingsmail naar u verzonden. Deze moet u eerst bevestigen voordat u mails van ons zult ontvangen.